Blogini

Kun pääsky pimensi taivaan

- Tervehdys! Korkkaappa vihreä Kukko! Se voisi maistua tänään. Päätin piipahtaa, kun luin tällä viikolla taas noista tervapääskyistä. Kymärihän otsikoi käräjäoikeuden tuomiosta ´Tervapääsky synkensi Haminan taivaan´. Aika paljon peittoa noin pienen linnnun siivistä!

- Hieman liiottelun makua, sanoisin. Kymäri on alkanut muutenkin otsikoida juttujaan hieman iltapäivälehtien tapaaan. Olisikohan siinä uuden päätoimittajan Jenni  Järvelän vaikutusta. Vai onko se kenties koko Sanoma OY:n uusi linjaus alueellisissa päivälehdissä. Yhtiöhän omistaa kaikki kolme seitsenpäiväistä lehteä täällä Kaakkois-Suomessa.

- Saattaahan se olla syy myös tässä meedioiden nykykuvioissa. Monethan seuraavat uutistapahtumia pelkästään netistä ja perinteisillä lehdillä alkaa jo olla pulaa lukijoista ja varsinkin tilaajista. Porukkaa pitää herätellä otsikoin. Voisit joku kerta pyytää sitä Jenniä Penan baariin selvittelemään päivälehtien strategiaa. Lehtihän uutisoi varsinaisesta oikeudenkäynnistä etusivun otsikolla ´Lasten terveys ohitti pääskyt´. Sinähän taisit polttaa siitä vähän hihasi. Ainakin heitit lehteen terävähkön vastineen?

- No, ei siinä oikein muuta voinut tehdä, koska kaikki jutun otsikot olivat kuin luonnonsuojelurikoksesta syytettyjen, Haminan kaupungin ja sen entisen apulaiskaupunginjohtajan puolustuspuheista. Mainitsemasi etusivun lisäksi juttua värittivät sellaiset otsikot ja alaotsikot kuten ´Homekoulun purkutöistä päättänyt Kari Halonen asetti arvot kohdalleen´, ´Lasten etu meni lintujen edelle´ sekä `Kari Halonen oli pääskyjupakassa puun ja kuoren välissä´. Näin meidän kesken sanottuna siis suoraa paskaa ja niin asenteellista kuin olla ja voi.

- Mikä se lehtimies on oikein miehiään?

- En tunne häntä lainkaan, en ole aiemmin edes nimeen törmännyt. Tuntui viihtyvän oikeuspäivänä tauoilla paljon haminalaisten parissa. Ehkä joku Halosen kamu, kun kävivät päivän aikana useamman kerran yhdessä ulkona kessulla. On mulla kuvakin siitä. Oli tiedotusvälineen edustajaksi hieman oudosti pukeutunut. Tiedäthän sen motoristien ´Kiitos Veteraaneille´ pusakan suomenlippuineen kaikkineen. Tuli heti mieleen että Persu. No, eihän se sinänsä miestä huononna, mutta tiedäthän, ettei tuo luonnonsuojelu oikein osu persujen agendaan. Ja kyllähän sen sitten jutusta huomasi. Silloisessa purkukuviossa ei ollut todellakaan vastakkain tervapääskyt ja lasten terveys, vaan tervapääskyt ja raha. Kaupunki säästi melkoisesti rahaa jatkamalla lainvastaisesti koulun purkua ja siihenhän se kaikki kulminoituu. Kyllä minun oli pakko reagoida moiseen uutisointiin.

- Ymmärrän toki. En minä sitä yhtään ihmettele, varsinkin kun tunnen sinut. Sinähän kiihdyt helposti nollasta sataan, jos suksi niin sanotusti tökkää.

- Niinhän se vaimokin väittää. Olen tosin omasta mielestäni tavallisen rauhallinen suomalainen mies, eli persu siinä mielessä.  Totta se kuitenkin on, että aamiaisella etusivun otsikoita lukiessa sisälläni hieman kiehahti. Olisin odottanut Kymäriltä edes jonkin sortin objektiivisuutta. Kyllä minä sitten sen vastineen kirjoitin ihan normaalissa tunnetilassa, tosin sen verran kärkevästi, että toimitus sitä vähän siisti ennen julkaisua. Aloin muotoilla sitä jo aamulla yhdessä ns. rutiinikokouksessa, jossa ei käsitelty niitä maailman tärkeimpiä asioita. Jäi aikaa ajatella ja raapustaa huomaamattomasti luonnosta paperille.

- Jos oikein ymmärrän, et ole oikein innostunut noista valtion byrokratian rutiinikuvioista?

- En todellakaan. Ne tosin ovat nykyisin niin olennainen osa toimenkuvaani, että niihin on ollut vain sopeuduttava. Tämä tervapääskyjuttu erosi onneksi hieman rutiinista. Siihen liittyi välillä jopa salapoliisimaisia piirteitäkin valokuvauksineen ja muina selvityksineen. Onneksi ryhmämme lintuasiantuntija Simo valmisteli varsinaisen päätöksen niin hyvin perusteluin, ettei minulle jäänyt muuta vaivaa kuin allekirjoistus.

- Tuo luonnonsuojelulain tulkinta taitaa olla melkoista ammattimiehen hommaa?

- Joo, tässä jutussa meillä oli mukana  myös ympäristökeskuksen  lakimies. Muistathan Pekan, osaava tempperamenttinen tyyppi. Meillä oli tosin alusta alkaen neuvotteluissa sellainen kutina, ettei Haminan kaupungin virkamiehet oikein välittäneet viimeisen päälle luonnonsuojelulain vaateista. Varsinkin,jos ne olisivat poikittain heidän purkusuunnitelmien kanssa. Niinpä sitten tekemämme kielteisen poikkeuslupapäätöksen jälkeen ajoin parin päivän päästä Vehkalahden koululle. Ja kas kummaa, meille ilmoittamatta oli purkutöitä jatkettu ja tervapääskyjen pesinnöt hävitetty. Ei siinä auttanut muuta, kuin napsia valokuvia ja tehdä tutkintapyyntö poliisille. Nyt puolitoista vuotta tapahtuman jälkeen on sitten tuomiot luettu.

- Mutta yrittihän Haminan kaupunki kuiten valittaa päätöksestänne.

- Tottai kai. Mutta eivät he jääneet odottamaan valituspäätöksen tulosta, vaan panivat lainvastaisesti heti toimeksi. Eikä kaupunki tyytynyt edes hallinto-oikeuden päätökseen, vaan vetosi ylimmälle taholle eli Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Sieltäkin valitus tuli bumerangina takaisin ja sielläkin todettiin, että hylkäämispäätöksemme peruste, vaihtoehtoinen ratkaisu olisi ollut realistinen ja siksi purku oli laiton. Purun siirto parilla viikolla olisi pelastanut pääskyjen pesueet eikä ilta-aikainen purku  olisi vaarantanut lasten terveyttä millään tavoin.

- Mutta eikö se olisi ollut kallista?

- Tottai kai kalliimpaa kuin nyt toteutettu purku. Mutta homekoulun purun ja uuden koulun rakentamisen kokonaisbudjetissa todella pieni erä, vähän niin kuin itikan paska Itämeressä. Eivätkä kustannukset voi olla koskaan lainrikkomisen peruste.

- No eihän se aivan halvaksi tullut nytkään. Eikö kaupungille tullut kuitenkin 60.000 euron korvausvaade?

- Joo, mutta  ei se paljon paina kaupungin budjetissa. Itse asiassa suurempi juttu on varmaan kärsitty negatiivinen julkisuus. Käräjäoikeushan arvioi kaupungin säästön 80.000 euroksi, mutta  kohtuullisti korvausta mm. tuon kaupungin kärsimän negatiivisen huomion takia.

- Ai, sekin laskettiin korvauksia sumplittaessa. Meidän paikalliset meediat eivät nyt kovin paljon negatiivista esittäneet.

- Lehdillähän saattaa olla ns. oma lehmä hieman ojassa, suhteet päättäjiin yms. Kyllähän valtakunnalliset mediat silloin kesällä 2009 kuitenkin asian huomioivat aina TV:tä myöten, eivät ne toimineet Haminan kaupungin viestitorvina. Hesarikin kirjoitta itse oikeudenkäynnistä otsikolla ´Haminalta vaaditaan suurkorvauksia  pääskyjupakassa´. Kotikonnuilla on tosin ollut, kuten  todettiin, ymmärystä aivan yllin kyllin. Satuitko muuten lukemaan viimeisen Reimarin?

- En. Eikö se ole se haminalaisten ilmaisjakelulehti?

- Sepä se. Se jaettiin tällä viikolla myös Kotkaan, ainakin tänne Saksalaan. Siinä Reimarin päätoimittaja, meillekin tuttu mies, Haapamäen Jorma, alitti jopa tuo Kymärin tason. Hän väitti oikeuden päätöstä jopa karhunpalvelukseksi luonnonsuojelulle. Toitotti taas tuota lapset vastaan linnut asetelmaa ja hänen mielestä rangaistuksien osalta kansan oikeustajua ja käsitystä suhteellisuudesta on loukattu. Rangaistukset olivat kuulemma ääripäätös ja pitäisi siksi pudottaa alemmalle tasolle.

- Sakkojahan se Halonen  vain sai ja pikkuvaateet linnuista. Pitäisikö nuo Halosen sakot 1.650 euroa, jotka Haminan kaupunki on kaupunginhallituksen puheenjohtajan Lepistön suulla luvannut maksaa, sitten unohtaa ja miestä vain hieman torua:´Tsot, tsot, väärin teit´.

- Ilmeisesti jotain sinne päin Jorman mielestä. Tiedätkö muuten, että oikeudessa Haminan kaupunki ja Halonen vaativat Lepistön suulla valtiota jopa korvaamaan näiden yhteiset oikeudenkäyntikulut summaltaan yli 7.500 euroa ja korot päälle. No, juttu ei nyt oikein mennyt kaupunginhallituksen puheenjohtajan suunnitelmien mukaan!

- Ei todellakaan. Olisiko sinulla muuten ehdottaa jotain drinkkiä, jonka voisimme juoda luonnonsuojelun saman voiton kunniaksi.

- Olen tässä juttelun ohessa jo vähän pykännyt drinkin tarpeita laseihin. Ajattelin, että voisimme ottaa tänään maultaan miehille sopivat drinkit nimeltään Columbo.  Muistathan sen vanhan poliisisarjan TV:stä. Liittyyhän tämän jutun selvittelyyn myös melkoinen poliisityö ja itsekin olen  saanut vähän leikkiä dekkaria. Nyt  on ainekset laseissa jäiden kera, sekoitetaan hieman ja kaadetaan Tonicia päälle. Vielä pieni sekoistus ja nämä sitruunaviipaleet somisteeksi. Otetaan siis luonnonsuojelulle ja hyvälle poliisityölle! Kippis!

- Kippis! Pääsky voi synkentää jonkun lähisedun kaupungin taivaan, muttei Penan baaria!

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

13.01 | 16:59

Penan mobiili baari on jo kansainvälisesti arvostettu brändi, kuten huomattu mm. Pietarissa

...
12.01 | 23:26

Jo on Penalla komea baari. Olisi hauska joskus vierailla. Taksi kulkee halvalla eestaas. Voitaisiin suunnitella ensi kesän reissua. Esityksiä on jo tullut.
Eetu

...
20.10 | 21:49

No jopas oli hieno yllätys - ja ihan naapurissa!

...
12.05 | 16:53

Tervehdys Penan Baariin! tullaan kylään! T. kari

...
Tykkäät tästä sivusta